Тибетски ша момо
Необходими продукти
| |
Начин на приготвяне
Зелето,
кервиза, лука и чесънът се нарязват на много ситно и се добавят към
каймата. Слагат се подправките (които също могат да се променят) и се
омесва добре.
От брашното, водата и солта се замесва тесто, което не трябва да е много меко, при нужда се добавя още вода или брашно. Разточва се на дебелина около 2 мм (тънко) и се изрязват ромбове, около 8х10 см. В средата на всеки ромб се слага от плънката и се затваря чрез притискане на краищата. По принцип момо се приготвят на пара, има специална посуда. За заместител има два варианта. В тиган се налива малко вода, дъното на всяко момо се топва в олио, за да не залепва, и се слага в тигана. Нареждат се едно до друго и се задушават с капак 20 минути. Другият вариант, в тигана се слага малко вода, постила се алуминиево фолио, топва се всяко момо в олио, и се нареждат на фолиото, като краищата на фолиото се повдигат, за да излиза отдолу парата. И в двата случая се долива гореща вода по време на варенето. Сервират се с отделно предложен сос, най-често лют. Ако останат излишни момо, на другият ден се запържват, докато тестото хрупа, също много хубаво. Момо са традиционални тибетски пълнени торбички. Пълнежа може да се променя по вкус и фантазия. Ша момо са с пълнеж от кайма и зеленчуци. Жа-ша момо с пиле и зеленчуци. Цел момо със зеленчуци и мента. Тази рецепта е една от много. |
Няма коментари:
Публикуване на коментар