петък, 29 март 2013 г.

Тибетски ша момо

Тибетски ша момо

 

Необходими продукти

  • 500 г телешка кайма
  • 1 глава лук
  • 1/2 бр. малка зелка
  • 1 стрък кервиз
  • 1 скилидка чесън
  • 1/2 ч.л. джинджифил
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1-2 ч.л. девесил
  • сол
За тестото:
  • 600 г брашно
  • 250 мл вода, леко топла
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне

Зелето, кервиза, лука и чесънът се нарязват на много ситно и се добавят към каймата. Слагат се подправките (които също могат да се променят) и се омесва добре.
От брашното, водата и солта се замесва тесто, което не трябва да е много меко, при нужда се добавя още вода или брашно.
Разточва се на дебелина около 2 мм (тънко) и се изрязват ромбове, около 8х10 см. В средата на всеки ромб се слага от плънката и се затваря чрез притискане на краищата.
По принцип момо се приготвят на пара, има специална посуда. За заместител има два варианта. В тиган се налива малко вода, дъното на всяко момо се топва в олио, за да не залепва, и се слага в тигана. Нареждат се едно до друго и се задушават с капак 20 минути. Другият вариант, в тигана се слага малко вода, постила се алуминиево фолио, топва се всяко момо в олио, и се нареждат на фолиото, като краищата на фолиото се повдигат, за да излиза отдолу парата. И в двата случая се долива гореща вода по време на варенето.
Сервират се с отделно предложен сос, най-често лют.
Ако останат излишни момо, на другият ден се запържват, докато тестото хрупа, също много хубаво.

Момо са традиционални тибетски пълнени торбички. Пълнежа може да се променя по вкус и фантазия. Ша момо са с пълнеж от кайма и зеленчуци. Жа-ша момо с пиле и зеленчуци. Цел момо със зеленчуци и мента. Тази рецепта е една от много.

Няма коментари:

Публикуване на коментар